Sommerprat med Susanne Kaluza

5 juli 2019

– Jeg er ikke så opptatt av hva barna leser. Det viktigste er at de selv oppdager at lesing er gøy, sier trebarnsmamma og daglig leder for Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Susanne Kaluza synes det er veldig deilig å dra på ferie med masse bøker i veska, uten å bære seg skakk. Foto: Agnete Brun

– Hvilken bok er den første du kan huske at du leste som barn?
– Mitt første minne er at mamma leste for meg. Jeg husker vi hadde en stor, tykk bok med 365 fortellinger for barn. Den første boken jeg elsket som jeg leste selv, er en bok jeg fikk i første klasse som het Historien om Kleopatra. Jeg husker livshistorien hennes med tvangsekteskap og opprør, og det at hun tok over ansvaret for et helt land, gjorde dypt inntrykk.

– Hva ønsker du at barna skal få ut av leseopplevelsen?
– Det viktigste er at de lærer seg gleden ved å lese.

– Hva gjør lesing med barn – og hvilke fordeler tar disse barna med seg inn i voksenlivet?
– Jeg tenker at det å forsvinne inn i andres verden er empati-byggende, samtidig som bøker gir kunnskap som gjør det mulig å forstå verden. Det å bli glad i lese er første skritt, så derfor er jeg ikke så opptatt av hva barna leser – om det er sci-fi eller tegneserier, det viktigste er at de selv oppdager at lesing er gøy.

– Hvordan får du og barna tid til å lese på ferie og i hverdagen?
– I hverdagen har vi lesetid hver kveld før vi legger oss. De store barna leser for seg selv, også bytter vi på hvem som leser for lillesøster, ofte blir det storebror på ni år. På ferie er bøker en viktig del av kosen. For å gjøre det ekstra stas, setter barna seg et mål for hvor mye de tror de kommer til å lese i løpet av sommeren, også blir det en liten premie på slutten av ferien når de har fått det til.

– Har du noen tips til hvordan vi kan få barn til å få større leselyst?
– Det viktigste er å eksponere barna for ulike typer bøker, og ikke minst: vise dem gleden ved å lese, og ved å gjøre det selv. Personlig er jeg veldig glad i biblioteket, og pleier å ta med barna dit jevnlig og la de velge seg ut bøker som frister. Er du i Oslo kan du ta med barna på Litteraturhuset. Der har vi barnerom i tredje etasje fylt av spennende bøker for de små. Hver lørdag kan du i tillegg la barna få oppleve bøker på en annen måte. Da har vi opplegg for barn med høytlesning, illustratører som tegner og forteller eller teaterstykker.

– Har du noen tips til gode bøker for barn?
– Barna mine er 5, 9 og 11 år. Når jeg spurte dem nå om hvilke bøker de liker best, ramset de opp favorittserier som Hundemannen, Kaptein Supertruse, Tom Gates, Gutta i Trehuset, Galaktiske pølser, En pingles dagbok, Sci-fi ungdomsskolen, Håndbok for superhelter, Dustedagboka, Superbitchene, Amuletten-serien, Clue-serien og Harry Potter.

– Du bruker/har brukt leseapper med barna – hva tenker du om å overlate lesestunden med barna til en telefon eller et nettbrett?
– Jeg tenker at en lesestund på telefon eller nettbrett er et fint supplement til, ikke en erstatning for, å bli lest høyt for. Det handler om å bli eksponert for lesing ofte og på ulike måter.

– Hvordan synes du det er å lese digitalt versus på papir?
– Jeg kjøpte meg en Kindle for snart ti år siden og elsker den. Jeg leser fortsatt masse på papir, men det er veldig deilig å kunne dra på ferie med masse bøker i veska, uten å bære meg skakk.

– Hva kan barna glede seg til nå som du har blitt daglig leder på Litteraturhuset?
– De kan glede seg til en forsterket satsning på barn og unge, masse spennende forfattermøter og nye måter å formidle på. I tillegg skal vi bidra til at barna forstår mer av samfunnet de lever i. Lørdag 24. august kan de minste bli med på høytlesning om Rosa Parks og Maya Angelou mens musiker Raymond Sereba spiller musikk. For skolebarna har vi samme dag mannen bak ZombieLars, Thomas Seeberg Torjussen på besøk. Serien vant Gullruten 2019 i klassen beste barne- eller ungdomsprogram, og er nå også gitt ut som tegneserie. ZombieLars handler om zombier, ninajer, troll og hekser, og tar samtidig for seg store temaer som forelskelse, vennskap og frykt for det som er annerledes. Bare å glede seg!

Nysgjerrig på Pickatale? Prøv oss gratis her.