Sommerprat med Ruben Eliassen

12 juli 2019

Forfatteren av den populære fantasyserien Phenomena tror at lesing gjør barn nysgjerrige og kreative. Og at gode lesere blir gode voksne.

Ruben Eliassen. Foto: Silje Bullgård

– Hvilken bok er den første du kan huske at du leste som barn?
– Den første boken som gjorde et uutslettelig inntrykk på meg var «Mio min Mio» av Astrid Lindgren. Alle som leste den da de var på min alder vet hva jeg snakker om, den var som Dødslekene, Harry Potter og Percy Jackoson samtidig. den var en eksplosjon av en bok, den gangen. Siden da har jeg lest mange bøker men Astrid Lindgren har fremdeles en spesiell plass i mitt hjerte.

– Du skriver selv for barn og ungdom. Hva ønsker du at de skal få ut av leseopplevelsen?
– Jeg skriver for barn og ungdom fordi de er de viktigste leserne. De som ikke likte å lese som barn liker sjeldent å lese som voksen og en verden som ikke leser bøker er en farlig og hard verden. Jeg husker da jeg lærte å sykle, først var det innmari vanskelig, jeg skulle tråkke på pedalene samtidig som jeg skulle passe på styret og se meg for, ikke bare til høyre og venstre men også fram og bak. Så var det bremsene. Men da jeg først hadde lært det og det gikk som en lek ble sykkelen noe annet  enn pedaler og ratt, det ble et fly, en hest, en racerbil. Jeg var Den Røde Baron og Tsarens kurer. Den opplevelsen vil jeg at mine lesere skal få, en bok er ikke bare sider med bokstaver og tekst, det er et eventyr, en opplevelse. Og du kan bli akkurat den du vil bli for mellom de to permene kan alt skje.

– Hva gjør lesing med barn – og hvilke eventuelle fordeler tar disse barna med seg inn i voksenlivet?
– Lesing gjør barn nysgjerrige og kreative. Egenskaper man ikke så lett vokser ifra seg når de først har grodd fast. Gode lesere blir som regel gode voksne. En av de mest kjente menneskene som ikke leste som barn og skryter av at han ikke leser som voksen er Donal Trump.

– Du har vært åpen om din ADHD diagnose og i Phenomena-bøkene har begge hovedpersonene ADHD. Hvorfor har du valgt å løfte frem dette som et poeng?
– Alle forfattere gir karakterene sine eller historien sin noe av dem selv, derfor ble det ganske naturlig for meg å gi hovedkarakterene i Phenomena bøkene mine ADHD. Men ikke bare derfor, jeg ville løfte fram alle som sliter med diagnosen sin og si at du trenger ikke slite, du er ingen diagnose, du er en mulighet. Alle er vi forskjellige enten foreldrene våre er født i Iran eller du ikke vet hvem faren eller moren din er, enten du sitter i rullestol, er fargeblind eller er dyslektiker. Alle har vi utfordringer og det er det som gjør oss til de vi er.  Vi er en mulighet.

– Hvordan får du og barna tid til å lese på ferie og i hverdagen?
– Jeg har aldri vært så flink til å lese for barna mine men jeg leser mye selv og er derfor et godt forbilde. Det tror jeg er det viktigste og at man har bøker som barna kan forsyne seg av. Biblioteket er også et fint sted å ta med ungene, for et barn er biblioteket enormt og jeg kan selv huske opplevelsen av det enorme rommet som var fylt av bøker. Leser du vil barna lese også, jeg tror det er riktigere enn å lokke og tvinge. Jeg husker mamma leste for oss, jeg skulle ønske jeg var flinkere til det, de stundene husker jeg som varme øyeblikk.

– Har du noen tips til hvordan vi kan få barn til å få større leselyst?
– Barn trenger et hjem som har kunst på veggene, instrumenter og bøker i bokhyllene. Da får man barn med stor apetitt på livet.

– Erfaringen viser at gutter leser mindre enn jenter. Hva tror du skal til for at flere gutter blir glad i å lese litteratur?
– Vi trenger flere fedre som leser. Guttene ser opp til pappaene sine, og vi som er pappaer må sørge for at de ikke kommer til å angre på akkurat det.

– På hvilken måte kan fantasy-sjangeren bidra til større leselyst?
– I all litteratur må leseren ta et standpunkt eller identifisere seg med noe som er kjent. Er boken satt til andre verdenskrig er leseren for eksempel en engelsk soldat som løper gjennom skyttergravene, den engelske soldaten vet det ikke men leseren vet at kringen endte med tap for Tyskland i 1945. Åpner du en fantasybok aner du ingenting, alt er mulig og ingenting bestemt. Fantasylitteraturen appelerer til leserne som ønsker seg en nøkkel til en hemmelig dør nederst i hagen skjult bak hekken som har fått vokse villt. Skjulte skatter og hemmeligheter får det til å bruse i blodet og hjertet til å banke litt fortere, slik er det med fantasybøker også.

– Har du noen tips til gode bøker for barn – mellom 6 og 10 år?
Jeg har kjøpt «Luridiums tyven» av Bobbie Peers og gleder meg til å begynne å lese den, «Kikkis krim» har jeg akkurat lest, visuelt en fantastisk opplevelse og jeg ble blank i øynene av historien. «Mare» bøkene mine, det er kommet tre stykker og jeg har skrevet en fjerde som snart kommer til Pickatale. Jeg skal bare lage illustrasjonene først.

– Hva tenker du om at barn har sin lesestund på en telefon eller et nettbrett?
– Det jeg synes er så fantastisk med Pickatales lese app er at den hjelper barna inn i bøkenes verden, barna kan lese selv eller du som voksen kan gjøre det. Hvis barna sliter litt med å lese så gjør appen det mens den viser hvilke ord den leser, og dette er ikke bare til hjelp for små barn men også andre som sliter litt med lesingen. Jeg har hatt mange lesere som jeg har gitt rådet om å se i boken mens de «leser» lydboken. I Pickatales lese app fungerer det akkurat sånn, det liker jeg.

– Hvordan synes du selv det er å lese digitalt versus på papir?
– Jeg foretrekker bøker, jeg er definitivt et papirmenneske. Men når jeg drar på ferie eller jeg skal reise lett synes jeg digitale bøker er helt genialt. Når jeg skriver har jeg også endel digitale oppslagsverk på Padden min.

– Hva kan unge lesere glede seg til fra deg fremover?
– Akkurat nå jobber jeg med en oppfølger til Phenomena, Mørkets barn. Den kom i fjor og kan bare kjøpes på VIPPS. Norges mest hemmelige fantasybok, som jeg pleier å si. Alle som likte Phenomena serien kommer til å elske denne. Så jobber jeg med et par andre prosjekter, et av dem kommer i Pickatale appen om ikke så lenge, jeg vet ikke helt om jeg skal si det men jeg kan gi et hint. Er du syk eller planlegger å bli det har du noe å glede deg til.