Ekspertens tips for å få barna til å velge bok fremfor TV

En av de første store milepælene for for skolebarn, er å lære å lese selv. Plutselig begynner bokstavene å gi mening og en helt ny verden åpner seg. Blant lekseplaner og oppgaveløsning er det lett å glemme at det å knekke lesekoden ikke er det samme som leseglede. Mange foreldre sliter med å motivere barna til å velge bok fremfor TV. Vi har spurt en forsker på barnelitteratur om han har noen gode råd til foreldrene.

En ting er tross alt å kunne lese. Noe annet er å like det, slik at du gjør det oftere enn når du strengt tatt må. Men i en hektisk hverdag, hvordan skal man klare å få barna til å velge en bok når alternativet ofte er dataspill og TV?

Steffen Sørum er forsker på barnelitteratur, forfatter og faglig leder for forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Og han har noen gode tips til foreldre som sliter med å få barna til å velge boken fremfor TV.

Steffen Sørum er forsker på barnelitteratur, gir råd om hvordan foreldre kan få barna til å velge bok fremfor TV.

Tre gode råd for å få barna til å velge bok fremfor TV

1. Vær et godt forbilde

– Det første rådet er å være en leser selv! Du bør delta aktivt i lesingen, og gjerne lese det samme som barna og snakke med dem om det som leses, sier han.

2. Finn et godt tidspunkt på dagen

Det neste rådet er å tenke over når man leser. – Lesing er gjerne noe man gjør på sengekanten. Men er man sliten og trøtt på slutten av dagen er det kanskje ikke det beste tidspunktet for å lese, sier Sørum.

3. La barna velge bok selv

Et annet godt råd er å la barna selv velge hva de vil lese  –  Foreldre har gjerne sine ønsker om hva barna skal lese, men noen ganger kræsjer det med hva barnet selv har lyst til. Det er heller ikke sikkert at det de andre barna på skolen leser, er det som treffer ditt barn, sier Sørum.

Lystbetont lesestund

 Man må ikke være redd for å teste nye ting, og heller ikke se på det som noe nederlag å legge fra seg en bok hvis den viser seg å ikke fenge. Det finnes veldig mye bra ny barnelitteratur, både norsk og oversatt, så det er bare å boltre seg, mener eksperten.

I en hektisk hverdag kan det likevel være vanskelig å finne tid til å få i gang lesingen, og det det kan være lett å ty til alternativer som TV og dataspill. 

Med lese- og lydbokappen Pickatale blir det litt enklere å få til en lystbetont lesestund for både deg og poden. Her finner du alltid et stort bibliotek med flere tusen spennende barnebøker i alle sjangre og alt fra norske favoritter som Pulverheksa til historier fra de kjente Marvel- og Star Wars-universene.

Hva med å teste lese-og lydbokappen Pickatale gratis i to uker for å kickstarte lesegleden? Send SMS med PICKATALE til 2186 eller klikke her.

Pickatale gjør lesestunden enklere og morsommere for både voksne og barn, for her kan man tilpasse dagens bok etter akkurat hva man har lyst til å lese. Det kan være Disney den ene dagen og fakta om alle verdens dyr den neste. 

Pickatales dashboard hjelper foreldrene og barna å følge med på leseprogressjonen.

Quizer og merker

På det interaktive dashbordet kan barna følge med på hvor mye de leser, ta quizer, motta anerkjennelser i form av merker og avansere til nye nivåer. Hvem blir ikke ekstra motivert av det? 

Et siste råd fra eksperten til de unge lesere er å ikke se på det som noe nederlag å gi opp en bok som ikke falt i smak. – Da blir du heller ikke så redd for å teste ut bøker du ikke hadde trodd du ville like, sier Steffen Sørum.

Les også: Derfor anbefaler norsklæreren lesetrening hver dag.

Nå kan du teste Pickatale gratis i to uker ved å sende SMS med PICKATALE til 2186 eller klikke her