Slik holder du på barnehagerutinene hjemme

24 mars 2020

Alle landets barnehager er for tiden stengt, og foreldre står overfor en vanskelig kabal når hjemmekontor og aktivisering av barna skal gå opp. Spesielt for de minste kan dette være vanskelig, siden de trenger mye oppfølging og er vant til gode rutiner fra barnehagen. Noe av det viktigste nå er å holde på barnas rutiner rundt kreativitet og stimulering. Da kan lese- og lydbokappen Pickatale være et godt hjelpemiddel.

Rutiner skaper trygghet

Nina Moen Eidem (51) og datteren Emilie Moen (28) driver Ole Brumm Barnehage på Nordstrand i Oslo. De har, som alle andre, måttet stenge barnehagen på ubestemt tid. De oppfordrer nå foreldre til å prøve å holde på barnas rutiner.

– Jeg håper foreldre kan prøve å opprettholde rutiner fra barnehagen så godt det går, slik at barna ikke går en så annerledes hverdag i møte, mener Nina.

Hvorfor er det så viktig at barna har rutiner? 

– Akkurat som at vi voksne setter pris på rutiner i hverdagen, gjør barn også det. Det gjør dagene mindre kaotiske og mer forutsigbare og hensiktsmessige, samtidig som det skaper trygghet. Rutiner hjelper barna å forutse hva som skal skje nå og etterpå, og hjelper barna med å danne seg et bilde av dagen, sier barnehagelæreren.

Noe barna trenger gjennom dagen er å få utløp for kreativiteten sin.

– Etter en felles frokost pleier vi i barnehagen å rydde bordet sammen og så har barna noen timer rolige bordaktiviteter. Dette kan være alt fra tegning og perling til bøker og puslespill. Her kan barna være kreative og gjøre det de har lyst til, forteller Emilie.

Dette kan også være fint å vedlikeholde hjemme. Til disse kreative timene etter frokost kan Pickatale fungere som et ypperlig supplement for foreldre med hjemmekontor. Lese- og lydbokappen er laget spesielt for barn fra 3 til 8 år og er perfekt aktivisering under dagens første samlingsstund. 

For de eldre barna finnes det quizer de kan øve seg på, med alt fra fakta om dyr til historie og egne følelser. Det er en fin og morsom hjernetrim som raskt har blitt veldig populær blant appens brukere. For de mindre barna er det både peke-bøker og “Tegn som en proff”-tegnebøker, så minstemann kan tegne papegøyer, hunder og dinosaurer eller kose seg med bildebøker som Toy Story og Askepott.

Les mer og registrer deg her eller Send SMS «PICKATALE» til 2186 for å teste 2 uker gratis!

Anbefaler mindre TV

To andre viktige rutiner fra barnehagen er hvilestund og samlingsstund. Under hvilestunden anbefaler Nina og Emilie at man kan bruke lydbok for å skape en rolig atmosfære.

– Lydbok er supert for å roe aktivitetsnivået, og det er kjempefint om barna også kan bla i boka samtidig. Her passer et “les og lytt”-konsept kjempefint, hvor barna blar i en bok mens de hører den bli lest opp, mener Emilie.

Til samlingsstund er barna vant til å bli lest høyt for, kan Nina fortelle. Dette kan være et hyggelig avbrekk i hverdagen for både små og store.

I Pickatales digitale bibliotek finner du 2000 forskjellige bøker, alt fra barnas Disneyfavoritter som Frost og Rive-Rolf til historier om Smurfene, Brannmann Sam eller Postmann Pat.
Uansett hvilke rutiner du ønsker å holde på er det viktig med ting som også stimulerer barna. Derfor fraråder barnehagelærerne for mye TV-titting.

– Vi vil oppfordre foreldre til å unngå at barna blir sittende for mye stille foran TV-en eller nettbrettet på dagen, siden dette ikke er noe vi bruker i barnehagen. Vi anbefaler heller apper med pedagogisk innhold, hvor barna kan lese bøker, lytte til historier eller musikk og teste seg med spill og aktivisering. Varier gjerne litt fra dag til dag, avslutter Nina.


Article

Et helt bibliotek med interaktive bøker

Barn i dag er heldigitale. De er vant til å bruke skjerm, og all lesing teller – også på skjerm. Lesing skal være lystbetont og gøy.

Les mer

Read article "Et helt bibliotek med interaktive bøker"

Article

Gøyal lesetrening

Lesetrening skal være morsomt for barnet og enkelt for foreldrene. Derfor er tekstene våre tilpasset barnas alder og nivå.

Les mer

Read article "Gøyal lesetrening"

Article

Tilgjengelighet

Med Pickatale er barnas favorittbøker alltid tilgjengelig sånn at du og barnet ditt alltid har tilgang til favorittbøkene – uansett hvor dere befinner dere!

Les mer

Read article "Tilgjengelighet"

Prøv Pickatale gratis!

Steg 1 av 2

Prøv gratis i 14 dager!

 

  • Norges eneste lese- og lydbokapp for barn
  • Frost 2, Toy Story 4, Rive-Rolf, Brillebjørn-serien og andre barnefavoritter
  • Stort utvalg fra Disney, Aschehoug, Gyldendal, Buster Nordic og mange fler
  • Deretter 89 kroner i måneden
  • Ingen bindingstid, avslutt når du vil