Pickatale tenner leselysten til barna

27 september 2019

For at lesing skal bli gøy, må barna oppdage gleden av gode historier.

For noen barn er lesing både gøy og enkelt, men for andre kan det være kjedelig og utfordrende. Sebastian (8) liker ikke å lese, for han synes det er vanskelig. Og dermed blir det mye tvang og lokking og premiering av lesing, siden skolen oppfordrer til lesetrening.

Men mamma Hedda Maalø Thoresen forstår sønnen godt. Hun husker selv at hun slet med lesing som ung. Det var ikke før hun oppdaget Nancy Drew bøkene at leselysten ble tent. Nå har hun oppdaget lese- og lytteappen Pickatale, som gjør lesing gøy for sønnen.

«Sebastian liker å høre på historier og bli lest for, og derfor er appen Pickatale et veldig bra tilbud. Og siden han kan velge mellom så mange ulike bøker er det lett å finne temaer han selv liker. For det handler jo om å finne noe man interesserer seg for. Selv ble jeg bestukket til  å lese da jeg var liten, men så fant jeg ut at Nancy Drew bøkene var kule, og det var først da jeg skjønte at det var gøy å lese», sier Hedda.

Godt verktøy

For Sebastian kan en hel bok virke uoverkommelig og lite motiverende. Det er så mange bokstaver og innholdet blir forvirrende. Men med lese- og lytteappen Pickatale får han tilgang til et fargerikt og interaktivt univers som kombinerer lyd, tekst og illustrasjoner. Her kan han utforske et enormt digitalt bibliotek helt på egenhånd, uavhengig av mamma og pappa. Valgmulighetene er mange- her finnes det noe for enhver smak og ethvert humør. Og siden alle ordene som leses opp blir uthevet på skjermen, er det lett for Sebastian å følge ordene og bokstavene han lytter til. 

«Når man skal begynne å lese som barn skal man lære å avbilde mange ord. Ved at ordene heves ut i rødt blir det lettere å kjenne dem igjen og forstå hvordan de skal uttales. Dermed kan Pickatale bidra positivt til lesetreningen. Jeg tror også appen kan hjelpe til med å få opp lesehastigheten. Pickatale er rett og slett et godt verktøy for lesing», sier Hedda Maalø.

Pickatale gjør lesing morsomt

Når barn begynner på skolen er det noen i klassen som har knekt koden og som er gode til å lese, mens andre trenger mer tid og øving for å komme i gang. Da er det viktig å ikke ødelegge selvtilliten til barna ved å presse og mase for mye, men heller oppfordre til å lese på en positiv måte. Det handler om å gjøre lesingen morsom. 

«Barn som sliter med lesing trenger gjerne hjelp til å komme i gang og forstå hva som er så gøy med bøker. De trenger å bli presentert for gode historier. En app som Pickatale kan bidra til å gjøre lesingen morsommere, for du kan både bli lest for, du kan bla og trykke i de digitale bøkene, og du kan kan velge mellom over 1250 ulike bøker. Og siden Sebastian liker godt å bli lest for, er Pickatale en veldig fin måte å bli presentert for bøker som han interesserer seg for», sier Hedda.

Sebastian og lillesøster Filippa har funnet hver sine favoritter. Hun liker Mishka og Masha og Aristokattene, mens Sebastian liker godt bøkene om spill, gaming og fotball. 

«Jeg bryr meg ikke om hva de leser, så lenge de leser og koser seg med det. Med Pickatale blir lesetreningen både morsom og lystbetont. Og så er det fint at det er bøker de kjenner igjen igjen fra barne TV og kino», legger hun til.

Øvelse gjør mester

Ingenting kommer av seg selv- skal man bli god i noe må man øve. Og det samme gjelder for lesing. Skolen krever 15 minutter lesetrening hver dag, og hos familien Maalø Thoresen er det også lesetrening i feriene. Siden Hedda slet med lesing som barn, vet hun godt hva som skal til for å vekke leselysten, men hun vet også at masing og press ikke er den rette veien å gå. Hun tror derfor at en app som Pickatale kan være med på å ufarliggjøre lesing, som igjen kan ha overføringsverdi på andre bøker og en positiv effekt på skolearbeidet.

Hvis man klarer å få presentert lesing på en litt ufarlig måte for de som sliter, så er det lettere å oppdage gleden ved lesing. Og så vil kompetansen utvikle seg etter hvert. Man må bare trene. Og jo mer man trener jo lettere blir det. Jeg tror det er viktig at barna kan merke at det er både gøy og frivillig å lese. Og da er Pickatale et fint verktøy å trene med. Bøkene inneholder mange morsomme historier og fine bilder, og appen bidrar til fantasi og avslapning på en litt annerledes måte. s ikke er den rette veien å gå. Hun tror derfor at en app som Pickatale kan være med på å ufarliggjøre lesing, som igjen kan ha overføringsverdi på andre bøker og en positiv effekt på skolearbeidet.

Gutt og jente som sitter i sofaen og smiler i sofa med iPad

Fakta:

● Høytlesning, historier og diskusjoner utvikler ordforrådet til barn- det bør gjøres hver dag.

● En gjennomsnittlig syvåring som begynner på skolen har et ordforråd på 7000 ord. En syttenåring som leser og/eller lytter til tekster og som har blitt lest for mye, har et ordforråd på 50 000-70 000 ord. En syttenåring som ikke leser har et ordforråd på 15000-17 000 ord.

● For å takle et vanlig voksenliv, følge med i nyhetssendinger, forstå en avisartikkel og for å kunne følge instruksjoner kreves det omtrent 50 000 ord. Det grunnleggende for å utvikle ordforrådet er at barnet blir lest til og snakket med, noe som stimulerer deres egen leselyst.

● Antallet foreldre som leser for barna sine er mer enn halvert de siste ti årene. I dag er det bare en tredjedel av alle foreldre som leser regelmessig for barna sine sammenlignet med 70 prosent for ti år siden, ifølge en studie fra Reading Movement og Junibacken.

● Mange barn har ikke ordforråd nok til å forstå undervisningen, på skolen, og dessverre er det mange som konkluderer med at grunnen til at de ikke forstår er at de ikke er smarte nok. Dette kan føre til mangel på selvtillit og en følelse av
håpløshet.
Kilde: skolvarlden.se

Article

Et helt bibliotek med interaktive bøker

Barn i dag er heldigitale. De er vant til å bruke skjerm, og all lesing teller – også på skjerm. Lesing skal være lystbetont og gøy.

Les mer

Read article "Et helt bibliotek med interaktive bøker"

Article

Gøyal lesetrening

Lesetrening skal være morsomt for barnet og enkelt for foreldrene. Derfor er tekstene våre tilpasset barnas alder og nivå.

Les mer

Read article "Gøyal lesetrening"

Article

Tilgjengelighet

Med Pickatale er barnas favorittbøker alltid tilgjengelig sånn at du og barnet ditt alltid har tilgang til favorittbøkene – uansett hvor dere befinner dere!

Les mer

Read article "Tilgjengelighet"

Prøv Pickatale gratis!

Månedsabonnement

kr. 89 per måned

kr. 89 / per måned

Gå videre
spar45%

Årsabonnement

kr. 589 Faktureres årlig (kr. 49 / måned)

kr. 589 / Faktureres årlig

(kr. 49 / måned)
Gå videre