Les med barna i ferien

Les sammen, dra på jakt etter bokskattene – og bruk gulrota når det trengs. Her er rådene som kan hjelpe dere med lesetreningen i ferien.

En lang sommerferie er en ypperlig anledning for foreldre og barn til å gjøre lesingen til noe lystbetont de gjør sammen, mener Brede Andersen.

Hold på lesevanene

Andersen er kontaktlærer på Vinderen skole i Oslo, og er en av mange lærere over hele landet som sender sine elever ut i sommeren med en vennlig oppfordring om å holde på gode lesevaner. Forskning viser at lesing blant elever går ned i sommermånedene, og studier fra USA har vist at barn som strever med lesing kan tape opptil tre måneders leseutvikling i løpet av sommerferien.
– Forståelse, hastighet og overblikk er ikke noe som er ferdig utviklet hos barn i barneskolealder. For mange tar det lang tid å komme seg på det nivået de ønsker, mens det tar desto kortere tid å rykke to trinn tilbake. Ikke alle klarer å ta igjen gapet, forklarer Andersen.
Motsatt har de unge leserne som kommer i gang tidlig, et kjempefortrinn i stort sett alle fag.
– Matte, som for relativt få år siden baserte seg på algoritmer og tall, handler nå mer om strategier, og oppgavene har mye tekst og informasjon. Så lesingen er helt avgjørende for å lykkes i alle fag.

Appen som motiverer til lesing

I dag trenger ikke barn og foreldre å tynge koffertene med medbragte bøker når de drar på ferie. Bare noen skjermtrykk unna finnes apper som blant annet Pickatale, Storytel og Fabel hvor norske barn kan velge seg bøker og lydbøker uansett hvor i verden de er. Pickatales tilbud av bøker og lydbøker retter seg kun mot barn, og Brede Andersen synes det er positivt
at lese- og lytte-appen har en lydbokstøtte, hvor ordene markeres på skjermen etterhvert som barnet hører fortellingen.

– Det er spesielt bra for de litt yngre som ikke i like stor grad leser selv.

Tid til lesekos

Brede Andersen vet at mange foreldre synes det er en slitsom øvelse å få lesetreningen til å passe inn i kabalen av fritidsaktiviteter og familietid gjennom skoleåret:

– Derfor er sommerferien en god anledning for foreldre og barn til å skaffe seg et fortrinn før høsten. Da har dere tid til å gjøre lesingen til noe hyggelig, påpeker han.

Læreren fremhever også det store sortimentet som et godt supplement for foreldre og barn som jakter på den ene boka som virkelig tenner leselysten.
For det er det som er hovedpoenget, mener han:

– Alt handler om å finne bøker som fenger barna. Vi voksne sitter heller ikke en hel sommerferie og leser en bok eller ser på en tv-serie vi synes er kjedelig.

For ferie skal være ferie. Barn trenger å lade batteriene, og sette hverdagen på pause på samme måte som oss voksne. Derfor synes Brede det er null stress at foreldre dropper de daglige 15-20 minuttene med lesetrening som mange barn følger gjennom året, men heller sørger for å ha morsomme bøker lett tilgjengelig hjemme. Så kan barna velge selv om de vil lese alene, lese sammen med mamma eller pappa – eller rett og slett bli lest for.

– Mange foreldre tenker at de da gjør jobben for barna, men ved å bli lest for hører barna uttalen på ordene, de kommer inn i fortellingen og lesing gjøres til en hyggelig greie.

Nysjerrig på å prøve Pickatale? Klikk her!

6 råd til hvordan du kan hjelpe barnet ditt å lese i ferien:

Lyst til å gå på skattejakt i Pickatales spennende bibliotek av bøker og
lydbøker?
Klikk her.