Landets største forfattere vil gi barna leseglede med nye eventyr

Vi i Pickatale hadde en idé om å vekke de gamle, kjære og kjente eventyrene til live igjen, i ny drakt. Et knippe av våre fremste forfattere har gjenskapt seks folkekjære eventyr, som du nå kan finne i appen vår, lest av forfatterne selv! Med disse morsomme historiene kan barna oppleve leseglede.

Knut Nærums penn har gjort om Askeladden og de gode hjelperne til «Askhild og hjelperne», og Unni Lindell sender Rødhette på hyttetur. Historiene vi voksne kjenner så godt er nå skrevet om for en ny generasjon leseglade barn, med referanser, tematikk og språk som er aktuelle i deres verden.

Illustrasjon fra eventyret om Rødhette på hyttetur av Unni Lindell

Gjennom lese- og lydbokappen Pickatale skal det bli enklere og morsommere for barn å lese. Ipaden trenger ikke være den store, stygge ulven – den kan heller være løsningen for å knekke lesekoden og bedre barns språkforståelse.

Prøv Pickatale gratis i 30 dager: Send SMS med kodeord EVENTYR til 2186 eller klikk her for å registrere deg.

Lesetrening skal være morsomt

I dag har lese- og lydbokappen over 2000 barnebøker i biblioteket. Disse er særlig egnet for barn i alderen 3-8 år. I appen finner barna et interaktivt dashbord der de kan ta quizer, se hvor mye de leser, motta belønninger for lesingen og avansere til nye nivåer. På denne måten holder barna seg motiverte til å utforske nye bøker og leseopplevelser som utvikler språkferdighetene.

Nå fyller Pickatale på med nye utgaver av kjente og kjære eventyr, skrevet av noen av landets største forfattere.

Knut Nærum har latt seg inspirere av Askeladden og de gode hjelperne, til eventyret om Askhild og hjelperne

– Asbjørnsen og Moe trenger ikke min hjelp for at nye lesere skal oppsøke de gamle eventyrene. Derimot kan det være artig å vri på de kjente fortellingene. Det er sånn jeg har gått løs på dette; som en coverversjon av en klassisk låt. Som å spille “Smoke on the Water” på blokkfløyte, forteller Nærum.

Unni Lindell har omdiktet historien om Rødhette og Ulven. I denne versjonen er Rødhette en tøffing som neppe lar seg lure av ulvens triks.

– Små rødhetter finnes i hele verden. Jeg heier på dem alle. Mange er sårbare, andre er så tøffe at det kan bli farlig å være ulv, sier Lindell.

Unni Lindells eventyr, Rødhette på hyttetur

De andre bidragsyterene er Tom Egeland, Simon Stanger, Sigurd Mostue og Iben Akerlie.

– Vi håper at disse nye eventyrene kan tenne den gnisten som trengs for å gi enda flere barn mer leseglede. Ikke bare er denne typen historier viktig for ordforråd, bokstavtrening og leseegenskaper. De gir også barna et referansepunkt til historier som fortelles i populærkulturen, sier Espen Viskjer, daglig leder i Pickatale.

Et stjernelag av forfattere har skrevet eventyr for lese- og lydbokappen Pickatale. Fra venstre: Sigurd Mostue, Iben Akerlie, Tom Egeland, Knut Nærum, Espen Viskjer (adm.dir i Pickatale) og Unni Lindell. (Simon Stranger var ikke til stede)

Lek med språket er viktig

For at poden skal bli skikkelig god til å lese trenger du både mengdetrening og variasjon. Ifølge ekspertene krever det minst 15 minutter hver dag.

Leseferdigheter bygges allerede i barnehagealder, sier professor ved Institutt for spesialpedagogikk Monica Melby-Lervåg i denne artikkelen.

Send SMS med kodeord EVENTYR til 2186 for å teste Pickatale gratis i 30 dager.

–  Vi vet at for barn som har utfordringer med språk, har det god effekt med godt språkarbeid. Det vil for eksempel si å bruke mulighetene i hverdagen til å snakke med barna om hva som skjer, stille spørsmål mens man leser en bok sammen, og leke med språket. Dette har effekt både på språkforståelsen til barna i barnehagen og leseforståelse senere, forklarer hun.

Hun sier videre at språket i bøker er mer variert enn hva barn blir eksponert for i dagligtale, TV eller film. Hun mener lesing gjør at barna lærer seg flere ord, og kan bygge opp og forstå mer komplekse setninger.

Se hvorfor Norsklæreren anbefaler lesetrening hver dag.

Dette er Pickatale:

Steg 1 av 2

Norges ledende lese- og lydbok app kun for barn

· Eksklusivt innhold fra norske forfattere
· Detektivbyrå nr. 2, Pulverheksa, Star Wars, Marvel, Frost, Brillebjørn og mange andre favoritter
· Prøv gratis i 30 dager, deretter kun 89,- pr. måned, ingen bindingstid
· Inntil 4 profiler på samme abonnement
· Terningkast 5 i Dagbladets test av lydbøker (februar 2020)