Læreren heier på Norges første lese- og lytteapp for barn

12 november 2019
Bilde av Brede og bøker

«Appetittvekkende lyd- og leseapp, som både er underholdende og lærerik» skriver dagbladets journalist i anmeldelsen av lydboktjenester for barn. Lærer Brede Gautland Andersen er engasjert i leselyst og mener appen er viktig for barns utvikling.

Brede Gautland Andersen er lærer på barneskolen, og han ser viktigheten av lesing. Både når det gjelder å forstå fag som f.eks matte, men også for å klare å fordype seg i lengre tekster og trene den utholdenheten som det krever. Noen elever knekker koden raskere enn andre, og han ser en klar sammenheng mellom de elevene som har fått i gang leselysten og de som ikke har.

«De som har både knekt lesekoden og leselysten er mye bedre stilt når de blir eldre og møter på lengre, mer sammensatte tekster. Både faglige og skjønnlitterære. Derfor er det viktig å legge til rette for lesing. Jeg tror nøkkelen er å ha gode bøker tilgjengelig, slik at man finner noe som fenger barna. Lese og lytte appen Pickatale kan være med på å vekke leselysten hos barna, siden den har et stort utvalg ulike typer bøker. Og så er den digital, og kan dermed bidra til å gi barna et lystbetont og spennende møte med lesing», sier Brede.

Gi barna et rikt utvalg bøker

Pickatale fungerer som et stort digitalt bibliotek med over 2 000 norske bøker og engelske bøker som gir barn muligheten til å utforske og oppdage bøker og temaer de er interessert i helt på egenhånd. Alle bøkene kombinerer lyd, tekst, og illustrasjoner som gjør lesingen både morsom, lærerik og tilgjengelig. Og det er nettopp tilgjengeligheten Brede mener er viktig. Det handler om å vekke leselysten, og da må man finne en bok eller forfatter som fenger barna.

Send SMS PICKATALE til 2186 for å teste 2 uker gratis!

«For en lite motivert 8 åring som tenker at lesing ikke er så gøy, tror jeg masing vil ha en motvirkende effekt. Vi bør heller tenke på hvordan vi skal veilede barna, og hvilke bøker som kan velges. Og her kommer tilgjengeligheten inn. Som lærer opplever jeg at så lenge bøkene er spennende nok, og utvalget godt nok, så finner de fleste noe de liker til slutt. Og da er lesegleden rett rundt hjørnet», sier Brede.

Pickatale – alle tekster, bilder og illustrasjoner er klikkbare!

Med Pickatale kan barna både lytte eller lese, og de kan selv bla i de digitale bøkene. Alle sidene er klikkbare, og ordene som leses blir uthevet på skjermen (karaoke-funksjon), slik at det er lett å følge med på historien og selve stavingen av ordene. Det kan bidra til å lære lesing. Brede liker godt lyttefunksjonen i appen, for han tror høytlesning kan være en fin vei til leseglede. Han mener det helt klart er behov for et hjelpemiddel som Pickatale. 

Pickatale kan gi barnet bedre ordforråd 

Ifølge Svenske skolvarleden.se vil en syttenåring som leser eller lytter til tekster, og som har blitt lest mye for, ha et ordforråd på ca. 50 000- 70 000 ord. En syttenåring som ikke leser eller har blitt lest for som liten vil ha et ordforråd på ca. 15 000-17 000 ord. For å håndtere et vanlig voksent liv kreves det et ordforråd på ca. 50 000 ord.

«Vi ser en tydelig link mellom de som knekker lesekoden og opplever leseglede tidlig, med de som skriver godt, har bedre ordforråd og som mestrer oppbygging og flyt i skrivingen sin. Det henger sammen, du leser deg til skriving, og du skriver deg til lesing», sier Brede.

Article

Et helt bibliotek med interaktive bøker

Barn i dag er heldigitale. De er vant til å bruke skjerm, og all lesing teller – også på skjerm. Lesing skal være lystbetont og gøy.

Les mer

Read article "Et helt bibliotek med interaktive bøker"

Article

Gøyal lesetrening

Lesetrening skal være morsomt for barnet og enkelt for foreldrene. Derfor er tekstene våre tilpasset barnas alder og nivå.

Les mer

Read article "Gøyal lesetrening"

Article

Tilgjengelighet

Med Pickatale er barnas favorittbøker alltid tilgjengelig sånn at du og barnet ditt alltid har tilgang til favorittbøkene – uansett hvor dere befinner dere!

Les mer

Read article "Tilgjengelighet"

Prøv Pickatale gratis!

Steg 1 av 2

Prøv gratis i 14 dager!

 

  • Norges eneste lese- og lydbokapp for barn
  • Frost 2, Toy Story 4, Rive-Rolf, Brillebjørn-serien og andre barnefavoritter
  • Stort utvalg fra Disney, Aschehoug, Gyldendal, Buster Nordic og mange fler
  • Deretter 89 kroner i måneden
  • Ingen bindingstid, avslutt når du vil