Kickstart skoleåret!

12 juli 2019

Har det blitt lite lesing i sommer? Her er lærerens beste råd for hvordan de unge leserne likevel kan få et løft før skolestart.

Forskning viser at det er viktig at barn som er i leseopplæring ikke tar helt fri fra lesingen i de to månedene de har sommerferie, fordi de da kan risikere å bli satt tilbake og komme på etterskudd i forhold til sine medelever.

Les mer: Rådene som hjelper dere med lesetrening i ferien

Tren intensivt før oppstart
Men sommer skal jo også være ferie, derfor har de fleste lærere forståelse for at det ikke blir fulle 20 minutter med lesetrening hver dag.
Kontaktlærer Brede Andersen ved Vinderen skole er full av lovord om innsatsen til sine elever og deres foreldre.
– Jeg opplever at alle ser viktigheten av dette, og prøver å få til noe lesing.
Og om det ikke har gått helt etter planen de første 5-6 ukene av ferien, kan fremdeles mye gjøres gjennom en innsats de siste tre ukene av ferien, forsikrer han.
– Det kan fort bli en barriere for barna hvis de ikke har lest noe før skolestart, så det er viktig å prøve å legge inn et ekstra støt i ukene før.

Her er lærerens råd til hvordan dere sammen kan kickstarte skoleåret:

Bygg videre på nye interesser
Kanskje har dere i løpet av sommeren oppdaget noen tema og interesse-områder som barna virkelig liker og ønsker å vite mer om? Det er en ypperlig anledning til å finne lesestoff som kan gjøre det gøy med litt ekstra lesing. Har dere vært en tur i Tønsberg og sett vikingskipene der, så vil kanskje barna bli mer kjent med vikingene gjennom bøker. Har dere besøkt Astrid Lindgrens Värld i Småland, vil det garantert spore til en ny runde med hennes bøker.

Start med lydbok
For å gjøre overgangen fra ferie til hverdag litt mykere kan det være fint for barna å begynne med lydbøker først. I Pickatale er det også en lydbokstøtte som gjør at ordene vises for barnet etter hvert som de leses. Det gir barnet hjelp med uttalen og de får øvd seg på ord de sliter med.

Skrive til lesing
Når vi lærer å lese og skrive, så ser vi at de to kunnskapene også forsterker hverandre. Du leser deg til skriving, og skriver deg til å lese. Kanskje kan du sende et postkort eller en mail til besteforeldre eller til læreren din mens du er på ferie?
– Hvis jeg hadde fått en mail fra elever som hadde vært på ferie i Spania, Danmark, Sørlandet eller hvor som helst, og de fortalte hvordan de hadde hatt det, hadde jeg tatt det kjempepositivt, forteller Andersen.
– Da skrur man også på «skole-bryteren» litt i løpet av ferien. De leser mens de skriver, og de må tenke på formuleringer, tegnsetting, avsnitt osv. Det utvikler også lesingen. Kombinert med litt lesing ved siden av, vil de fleste kunne stille klare i august da, tror han.

Fortelle for andre
Barn er ofte veldig opptatt av å fortelle om stedet de har vært på, eller ting de har opplevd, når de kommer tilbake.
– Jeg pleier å la de skrive om det, ikke fortelle. For da kan jeg heller legge det frem for resten av klassen, og spørre riktige spørsmål. Faren i dag er at noen føler at de ikke har «gjort nok» i ferien. Men da kan jeg framsnakke deres ferieopplevelse, forklarer læreren.

Les høyt sammen
Et av de viktigste rådene som gjelder uansett når på året. Og snakk gjerne sammen om det dere leser. Da trener barna formuleringsevnen, og de lærer seg til å merke seg det som skjer i fortellingen. I Pickatale kan barnet selv velge å høre uttalen på ord de synes er vanskelige, rett og slett ved å trykke på ordet og få det opplest.

Nysgjerrig på Pickatale? Prøv oss gratis her!