Gi barna verdifull skjermtid

24 september 2019

Mange foreldre klager på barnas skjermtid og mangel på motivasjon for å lese bøker. Istedenfor å klage har Hedda Maalø Thoresen valgt å snu skjermen til noe positivt, for det viktigste er jo tross alt at barna hennes leser.

«Jeg er ikke så nøye på hva de leser, så lenge de leser. Det viktigste er at barna kan finne noe de interesserer seg for, og glede seg over lesingen, selv om det er på en skjerm. Og med appen Pickatale finnes det noe for enhver smak», sier Hedda.

Fornuftig skjermtid

Hjemme hos familien Maalø Thoresen er det tre barn som ofte kjemper om ipaden. Sebastian (8), Filippa (5) og Alexander (2) synes alle det er gøy å både spille og se på ting. Men pappa Christian har en regel: Ingen ipad før skolen.

«Han ønsker ikke at barna skal bruke opp all energien sin på spill hjemme før de går på skolen. Men når de er slitne på kvelden etter trening og aktiviteter får de kose seg med iPaden. Og nå som vi har oppdaget Pickatale føler jeg at skjermtiden blir brukt på en fornuftig måte», sier Hedda.

Prøv Pickatale gratis her!

Kommet for å bli

For mange foreldre er iPad-bruk, smarttelefon og skjermtid et omdiskutert tema, og barn og unges mediebruk er ofte roten til diskusjoner og irritasjon hos de voksne. Men i en tid der 91 % av alle barn og unge mellom 9 og 16 år har en smarttelefon er det ikke så enkelt å begrense skjermtiden til de unge. Mange skoler er i dag iPad skoler, og iPaden brukes til både oppgaver og beskjeder. Men i stedet for å bekymre oss for skjermtiden, bør vi heller fokusere på hva som foregår på skjermen. Med lese- og lytteappen Pickatale får barna både lesetrening, læring og underholdning.

«Vi diskuterer ofte hvilke spill barna kan ha på iPaden. Mange av spillene passer ikke for en på 8 år, men når man finner en app som er bra, der innholdet kan lære barna noe, synes jeg det er fint at de bruker iPaden. De har jo iPad på skolen, den har nok kommet for å bli. Jeg tenker at alle hjelpemidler som er bra må man ta med seg videre», sier Hedda.

Gjør lesing morsomt og tilgjengelig

Som mange andre foreldre sliter Hedda ofte med å motivere barna til å lese. Lesing er viktig for barnas utvikling og videre læring på skolen, og jo flinkere de blir til å lese, jo mer motiverende vil lesingen bli. Siden Pickatale har over 1250 norske bøker, og over 700 engelske fungerer den som et stort digitalt bibliotek med mange bøker tilgjengelig til enhver tid.

«Lesing er selve grunnfjellet for alle fagene de har på skolen, så det er viktig å få opp den kompetansen. Jeg tror Pickatale kan bidra til dette, ved å gjøre lesingen morsom, tilgjengelig og variert for barna. Det er fint at du kan velge selv om du vil lese bøkene eller bare lytte til historier, ut fra hvilket humør du er i den dagen. Og så er det så fint at ordene som leses opp blir uthevet, det kan bidra til å få opp lesehastigheten og gjøre det lettere å kjenne igjen de ulike ordene», sier Hedda.

Bøker for alle aldre

Både Sebastian, Filippa og Alexander har funnet sine favoritter i Pickatale. Sebastian likte fotballbøkene, Filippa ble oppslukt av Disneys bøker Aristokattene og lille Alexander på to år ville lytte til Cars. Hedda er glad for at tiden de nå bruker på iPaden er nyttig og lærerik, og at barna kan lese og lytte til ulike bøker på egenhånd, uavhengig av henne.

«Det er så mange valgmuligheter i Pickatale, og jeg synes det er flott at det finnes en app som kan tilby noe annet enn spill på iPaden. Det som er så fint er at barna nå kan lete rundt på Pickatale og finne noe de selv liker, uten at jeg bestemmer hva de skal lese. Da blir det straks frivillig, og det føles ikke som tvang. Jeg tror ikke noen liker ting de blir pålagt, og med Pickatale blir det både gøy, lærerikt og valgfritt. Og jeg kan la dem sitte med iPaden med god samvittighet», avslutter hun.

Article

Et helt bibliotek med interaktive bøker

Barn i dag er heldigitale. De er vant til å bruke skjerm, og all lesing teller – også på skjerm. Lesing skal være lystbetont og gøy.

Les mer

Read article "Et helt bibliotek med interaktive bøker"

Article

Gøyal lesetrening

Lesetrening skal være morsomt for barnet og enkelt for foreldrene. Derfor er tekstene våre tilpasset barnas alder og nivå.

Les mer

Read article "Gøyal lesetrening"

Article

Tilgjengelighet

Med Pickatale er barnas favorittbøker alltid tilgjengelig sånn at du og barnet ditt alltid har tilgang til favorittbøkene – uansett hvor dere befinner dere!

Les mer

Read article "Tilgjengelighet"

Prøv Pickatale gratis!