Slik gir du barna tidlig lyst til å lese

Januar 30, 2019

Lesing åpner døren til kunnskap og underholdning. Med Pickatale kan du lese og lytte til hundrevis av barnebøker.

Gi barnet leselyst med Pickatale

Det er en viktig milepæl for barn å knekke lesekoden. Plutselig åpner det seg en helt ny verden for de små, i det magiske grenselandet mellom fantasiuniverser og utforskning av virkeligheten.   

Lesing er ikke bare en kilde til stor glede og underholdning for barnet – det er i tillegg nøkkelen til videre læring, noe som gjør det til en viktig del av jobben vi gjør som foreldre.

Samtidig er dette en dypt lystbetont aktivitet: De fleste barn digger nemlig historier! Og foreldre har ofte gode minner knyttet til lesing fra sin egen barndom.

Bedre forutsetning for å lykkes på skolen
Vitenskapen er også klar i sin dom: Å begynne å lese for barn i ung alder påvirker skolehverdagen deres på flere måter. Det viser forskning fra Universitetet i Stavanger, som i 2014 og 2015 gjennomførte prosjektet På Sporet i Rogaland.

https://forskning.no/sprak-barn-og-ungdom-skole-og-utdanning/2015/10/lesing-hjemme-avgjorende-nar-barnet-begynner-pa

Pickatale er en trygg app for barna - Ingenting kan kjøpes i appen

Med utgangspunkt i 1171 førsteklassinger og deres foreldre målte forskerne lese- og skriveferdigheter blant elevene, samtidig som foreldrene ble spurt om både egne og barnas lesevaner på hjemmebane.

Konklusjonen ble – ikke veldig overraskende – at jo større betydning bøker har i barnas liv fra de er små, jo bedre rustet er de til å lære å lese ved skolestart.

Å lese for ungene styrker ikke bare vokabularet deres, men lærer dem i tillegg noe mer grunnleggende: Sammenhengen mellom bokstaver og lyder. Det er særlig rim, regler og språklige leker som styrker denne kompetansen.

Konsentrasjon og fantasi
En annen god grunn til å begynne å lese så fort som mulig, er at det styrker konsentrasjonen – og dermed forutsetningen til å henge med i timene. Men litteraturen gjør også barna bedre rustet på andre måter, ifølge foreningen !Les.

https://leseskogen.no/foreldre/ti-grunner-til-a-lese-hoyt-for-barnet/

På sin liste over ti gode grunner til å lese for og med barna, nevner organisasjonen blant annet sosiale ferdigheter som et verdifullt biprodukt av lesing. Ved å oppleve situasjoner og erfaringer utenfor hverdagslivet, øves smårollingene opp i å sette seg inn i andres situasjon og følelser.

Og nettopp følelser, fantasi og nysgjerrighet må selvsagt heller ikke glemmes når bokformatets fortreffelighet for barn i utvikling skal oppsummeres. Muligheten til å skape egne bilder – å bli en meddikter i historien er en av de store luksusene ved å lese, og vil garantert komme godt med i kreative situasjoner senere i livet.     

For barn i alle aldre
Med Pickatale kan barnet lytte til en lydbok – eller forsøke å lese den selv. Støter dere på nye eller vanskelige ord, kan dere trykke på ordet for å få det opplest. Slik får barnet hjelp til å høre hvordan ordet skal lese, og hjelpes videre i teksten.

Det er mye mestring i å klare å lese en bok helt selv. Pickatale gjør det enkelt å velge bøker etter alder eller leseferdigheter, og slik alltid finne en bok som passer. Med teknologien i de interaktive bøkene bringes underholdning og læring sammen, slik at barnet kan knekke lesekoden gjennom lek.

Lag opptil 4 profiler på Pickatale

Barna kan kose seg med kjente klassikere som Gråtass, Elias og kjente Disney-figurer eller finne nye, spennende bøker i et bibliotek som teller hundrevis av bøker. Velg om du vil lytte til en bok eller lese selv – nye bøker kommer uansett til i utvalget hver uke.

Lignende artikler

Article

Oktober 24, 2018

Et helt bibliotek med interaktive bøker

Barn i dag er heldigitale. De er vant til å bruke skjerm, og all lesing teller – også på skjerm. Lesing skal være lystbetont og gøy.

Les mer

Read article "Et helt bibliotek med interaktive bøker"

Article

November 5, 2018

Gøyal lesetrening

Lesetrening skal være morsomt for barnet og enkelt for foreldrene. Derfor er tekstene våre tilpasset barnas alder og nivå.

Les mer

Read article "Gøyal lesetrening"

Article

Oktober 24, 2018

Tilgjengelighet

Med Pickatale er barnas favorittbøker alltid tilgjengelig sånn at du og barnet ditt alltid har tilgang til favorittbøkene – uansett hvor dere befinner dere!

Les mer

Read article "Tilgjengelighet"
Presentasjon av Pickatalebøker

Prøv Pickatale gratis!