Gi barna en rolig lesestund

7 januar 2020

Jonathan og Kristoffer elsker bøker. I en hektisk hverdag gir Pickatale dem en liten pause med en magisk lesestund.

Hos familien Solem Gjertsen kan hverdagen være hektisk. Mange småbarnsfamilier kjenner seg nok igjen i ettermiddager som flyr forbi med henting og levering, aktiviteter, lekser og middagslaging. Jonathan (8) og Kristoffer (6) går begge på skole, og har aktive hverdager med fritidsaktiviteter og lek. Men de elsker å roe ned med bøker. Så da mamma Hilde oppdaget lese og lydbok-appen Pickatale fikk hun tilgang til et stort digitalt bibliotek med over 1400 bøker.

De var helt hekta fra start

De var hekta fra start. Vi satt på kafe i Kristiansand og ventet på toget hjem til Stavanger, og de satt i to timer og lyttet til bøker. De synes appen var helt topp, til tross for at de måtte dele. Så da byttet de frem og tilbake mellom Brillebjørn og Disneybøkene Biler og ToyStory. Alle de fargerike bildene, det store utvalget og muligheten til å bla selv gjør appen veldig innbydende og fristende for barn. Ikke minst er det figurer de har kjennskap til fra barne TV, så det synes de er veldig spennende å få i bokform, sier Hilde. Pickatale bidrar til verdifull høytlesning

Guttene elsker bøker, og Hilde pleier å lese for guttene hver kveld- en kosestund som startet med pekebøker da de var små. Og til tross for at Jonathan leser godt selv, er lesestunden med mamma et høydepunkt. Både han og lillebroren Kristoffer elsker nemlig å lytte til historier. Men noen dager kan det være utfordrende å finne tiden til å lese, og interessen for spill på iPaden kan ta overhånd. Da er det godt å kunne ty til Pickatale, der barna kan lytte til akkurat de historiene de selv vil. «

«Alt som foregår på skjerm er veldig spennende for dem, og barna har en dragning mot det digitale. Sånn er utviklingen. Men jeg synes det er mye enklere å gi dem telefonen eller iPaden hvis den brukes fornuftig. Alt med lesing er jeg veldig fan av, for det er lærerikt og det roer dem ned, i motsetning til spill. Det spiller ingen rolle hvordan de leses for, men at de faktisk blir lest for. Pickatale har gode tekster og skikkelige historier. Appen er barnevennlig og trygg, og de kan selv finne frem til de bøkene de vil lese eller lytte til- den er veldig enkel og intuitiv», sier Hilde.

En kjærkommen pause i en hektisk hverdag

Mandager er en travel dag for familien Solem Gjertsen. Kristoffer har hockeytrening med Oilers, og det kan føre til stress. Han skal rekke å spise, og de må komme tidsnok til hallen. Forrige mandag prøvde Hilde en ny løsning. Hun tok med seg ipaden, noe godt å spise på, og så kom de til hallen i god tid før treningen. Kristoffer spiste i ro og mak, mens han lyttet til lydbok i Pickatale- han elsker bøkene om Brillebjørn. 

«Treningen gikk så bra! Siden han fikk en rolig stund før treningen gjorde han en skikkelig god innsats. Fra nå av skal Pickatale brukes før trening. Den er også fin å ha når jeg lager middag. Da sitter guttene sammen i sofaen og lytter til bøker. Det blir verdifull skjermtid, en rolig stund og ikke minst læring «, sier Hilde.

Bidrar til økt konsentrasjon og bedre læring 

Pickatale er et digitalt og fargerikt univers for barn, med klikkbare sider og en karaokefunksjon som gjør at ordene blir uthevet når de leses opp. Dette kan bidra til å både vekke leselysten, men også til læring og rettskriving. Hilde mener at lesing og lytting er viktig for konsentrasjonen. 

«Jo mer de konsentrer seg, jo mer får de med seg. Ved å sitte og lytte til Pickatale øver de på konsentrasjon, som igjen vil gagne ordforrådet og skolearbeidet. De lærer ikke på samme måte ved å se på barne TV. Jonathan skal begynne med rettskriving på skolen, og da er denne funksjonen veldig verdifull. Jeg tror ordene fester seg bedre når man leser selv og følger med på stavingen og sammensetningen av ord. Og så er Pickatale en flott måte å både vedlikeholde lesingen og øke leselysten, ettersom barna opplever mestring», sier Hilde.

Hverdagen med energiske skolegutter er travel. Både Hilde og guttene er utrolig fornøyd med appen Pickatale som sørger for en rolig avslutning på dagen. 

«Guttene elsker den, og jeg synes det er flott med noe som kan bidra til å redusere spilletiden. Det blir mye skjerm på barna, men med en gang det er læring involvert synes jeg det er greit. Nå kan de sitte stille sammen, lytte til historier og roe helt ned», avslutter Hilde.

Kort oppsummert:

Månedsabonnement

kr. 89 per måned

kr. 89 / per måned

Gå videre
spar45%

Årsabonnement

kr. 589 Faktureres årlig (kr. 49 / måned)

kr. 589 / Faktureres årlig

(kr. 49 / måned)
Gå videre