Folkekjære norske eventyr i ny drakt

– Små rødhetter finnes i hele verden. Mange er sårbare, andre er så tøffe at det kan bli farlig å være ulv, sier Unni Lindell, som har gjendiktet Rødhette og ulven. Seks kjente forfattere har modernisert hvert sitt norske eventyr som du nå finner i lese og lydbok-appen Pickatale.

STJERNELAG: Forfatterne som har modernisert hvert sitt klassiske norske eventyr for Pickatale. Fra venstre: Sigbjørn Mostue, Iben Akerlie, Tom Egeland, Knut Nærum, adm. dir. i Pickatale Espen Viskjer og Unni Lindell. Simon Stranger var ikke tilstede da bildet ble tatt.

STJERNELAG: Forfatterne som har modernisert hvert sitt klassiske eventyr. Fra venstre: Sigbjørn Mostue, Iben Akerlie, Tom Egeland, Knut Nærum, adm. dir. i Pickatale Espen Viskjer og Unni Lindell. Simon Stranger var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Pickatale

Barn som vokser opp i dag deler ikke foreldrenes entusiasme rundt de klassiske eventyrene. Det vil vi i Pickatale gjøre noe med. I tillegg til Lindell og Egeland har Sigbjørn Mostue, Simon Stranger, Iben Akerlie og Knut Nærum, alle modernisert hvert sitt folkekjære eventyr for dagens barn.

– Vi i Pickatale hadde en idé om å vekke de gamle, kjære og kjente eventyrene til live igjen, i ny drakt, skrevet av noen av våre beste historiefortellere, sier Espen Viskjer, administrerende direktør i Pickatale.

Alle disse eventyrene er nå tilgjengelige i Pickatale-appen. Hør forfatterne lese sine egne eventyr, samtidig som du kan følge med på tekst og bilder i bøkene. Pickatale er en norsk lese- og lydbokapp for barn, hvor du finner over 2000 barnebøker, i tillegg til disse helt nye eventyrene.

Prøv gratis i 30 dager: Send SMS med kodeord EVENTYR til 2186

SKAPE LESEGLEDE: Redaktør, Sara Natasha Melbye og administrerende direktør i Pickatale, Espen Viskjer er stolte av dette eksklusive prosjektet.
SKAPE LESEGLEDE: Redaktør, Sara Natasha Melbye og administrerende direktør i Pickatale, Espen Viskjer, er stolte av dette eksklusive prosjektet. Foto: Pickatale

– Vi ønsket oss moderne versjoner av eventyr, og utover det har forfatterne fått ganske så fritt spillerom. De har løst det veldig godt og veldig forskjellig. Her har en keiser blitt til en blogger, og et troll kjemper for å bevare skogen. Her er det dataspill, kjærlighet og en statsminister som lover bort halve oljefondet, for å nevne noe, forteller Sara Natasha Melbye, redaktør i Pickatale.

Med prosjektet håper vi i Pickatale å gi økt leseglede hos både barn og voksne.

– Alle foreldre har et eller annet forhold til gamle norske eventyr, og her kan man oppdage de på nytt sammen med barna, i ny innpakning, i en mer moderne tidsalder, sier Viskjer.

Klikk her og prøv gratis i 30 dager!

Knut Nærum har skrevet eventyret om Askhild og hjelperne basert på eventyret om Askeladden og de gode hjelperne. Kun hos lese- og lydbokappen Pickatale.

KNUT NÆRUM: Askhild og hjelperne

– Asbjørnsen og Moe trenger ikke min hjelp for at nye lesere skal oppsøke de gamle eventyrene. Derimot kan det være artig å vri på de kjente fortellingene. Det er sånn jeg har gått løs på dette; som en coverversjon av en klassisk låt. Som å spille “Smoke on the Water” på blokkfløyte, forteller Knut Nærum som har skrevet sin egen versjon av Askeladden og de gode hjelperne.

Tom Egeland har modernisert eventyret om den tapre tinnsoldaten. Resultatet: Den tapre soldaten.

TOM EGELAND: Den tapre soldaten

– Å få være med på å fornye et klassisk eventyr, har i seg selv vært et eventyr for meg, sier Tom Egeland.

– Jeg gleder meg til å høre og lese alle de moderniserte eventyrene og håper Pickatale vil nå mange unge lyttere og lesere. Selv valgte jeg meg H.C. Andersens søte og skumle «Den standhaftige tinnsoldat», som jeg har løftet inn i vår egen tid.


Forfatter og skuespiller Iben Akerlie har modernisert Keiserens nye klær. Bloggerens nye briller er et tidsriktig norsk eventyr.

IBEN AKERLIE: Bloggerens nye briller

– Keiserens nye klær er et av mine favoritteventyr. Det er dessuten et uttrykk jeg bruker ofte fordi det er beskrivende for mange av livets fenomener. I det siste har jeg brukt det om området Torshov i Oslo. Det er skikkelig keiserens nye klær! Alle synes det er så hyggelig der, men når du ser deg rundt så er det ikke det i det hele tatt, sier Iben Akerlie som har skrevet sin versjon av nettopp Keiserens nye klær av H.C. Andersen.

– Jeg synes det er viktig å fortelle historier til barn, spesielt er det morsomt å få nytolke et gammelt eventyr. Eventyr er historier som ofte påpeker allmenngyldighet, og har derfor et langt liv. Ved å få pakke en slik historie inn i en ny drakt, håper jeg å gi eventyret enda større aktualitet og kanskje introdusere det for nye lesere, legger hun til.

Iben Akerlie er også aktuell med juleeventyret Julenissen og tidsklemma – julen da tiden forsvant, som er Pickatale sin julekalender i år.

Sigbjørn Mostue har modernisert Askeladden som kappåt med trollet. Historien heter Dataladden og trollet som nektet å kappete.

SIGBJØRN MOSTUE: Dataladden og trollet som nektet å kappete

– Det var svært morsomt å skrive en ny versjon av et av våre mest kjente folkeeventyr. Ønsket mitt var å tilføre et tidsriktig og viktig tema, men samtidig bevare spenningen, råskapen og den humoristiske snerten fra originalen.

– Jeg håper Asbjørnsen og Moe vil humre i skjegget og nikke fornøyd av resultatet, hvor enn de måtte befinne seg, sier Sigbjørn Mostue som tok fatt på Askeladden som kappåt med trollet og ga eventyret ny vri.

Les Simon Strangers nye eventyr "Prinsessen som ikke kunne le" basert på "Prinsessen som ingen kunne målbinde"

SIMON STRANGER: Prinsessen som ikke kunne le

– Eventyr er en vakker og tidløs tradisjon. Jeg håper mitt bidrag kan glede en ny generasjon med lesere, sier Simon Stranger som har modernisert eventyret Prinsessen som ingen kunne målbinde av Asbjørnsen og Moe.

Rødhette og ulven på hyttetur er bidraget til Unni Lindell.

UNNI LINDELL: Rødhette og ulven på hyttetur

– Små rødhetter finnes i hele verden. Jeg heier på dem alle. Mange er sårbare, andre er så tøffe at det kan bli farlig å være ulv, sier Unni Lindell som har gjendiktet det klassiske eventyret Rødhette og ulven av Charles Perrault.

Send SMS med kodeord EVENTYR til 2186 for å prøve 30 dager gratis!

Les også: Landets største forfattere vil gi barna leseglede med nye eventyr