Detektivbyrået som hjelper barna å finne lesegleden

«Mange av tilbakemeldingene jeg får fra lesere, er at om ikke bøkene har lært dem å lese, så har de hjulpet dem til å knekke lesekoden og finne lesegleden.» Det sier forfatter Jørn Lier Horst om de populære bøkene om Detektivbyrå nr. 2. Her forteller han om målet med bokserien.

For ungene våre har det vært mye tid til overs i det siste. Mye av tiden fylles med passiv underholdning fra YouTube og TikTok, og mange barn bruker mer tid enn foreldrene gjerne skulle ønske på spill. Foreldre ønsker nok heller at barna skal bruke tiden til noe nyttig, som for eksempel å lese bøker – noe som utvikler fantasien og som hjelper barna til å bli flinkere på skolen. Ikke alle barn har tålmodighet til å sette seg ned med en bok.

Hjelp lesegleden å komme

Men det går an å hjelpe dem et godt stykke på vei. Med appen Pickatale har barna tilgang på et enormt bibliotek av morsomme, spennende, fargerike og fantasifulle bøker. – Deriblant de uhyre populære bøkene om Oliver, Tiril og Åtto i Detektivbyrå nr. 2

De to unge detektivene og sporhunden deres, løser utspekulerte krimgåter kokt opp av en av våre aller fremste forfattere i krimfaget: Jørn Lier Horst (52).

– Målet med «Detektivbyrå nr. 2»-serien er å gjenskape den lesegleden jeg selv hadde som barn, sier han.

– Mine første leseopplevelser var mysteriene Mikke Mus og politimester Fix løste i Donald. Når jeg avanserte til bøker uten tegninger, gikk det i Hardy-guttene og Frøken Detektiv, sier Horst, som debuterte som forfatter i 2004 med voksenromanen «Nøkkelvitnet».

Jørn Lier Horst - forfatter av Detektivbyrå nr. 2

Den ble starten på en lang serie krimromaner om etterforskeren William Wisting, som har solgt som hakka møkk både i Norge og utlandet og i 2019 ble tv-serie med Sven Nordin i hovedrollen.

Hyllet barnekrim

Horsts krimforfatterskap viste seg imidlertid å ha ambisjoner i flere retninger. I 2012 kom de første bøkene i CLUE-serien, som byr på intrikate og actionfylte historier for ungdom. 

Året etter fikk Norge stifte bekjentskap med Detektivbyrå nr. 2-bøkene, som samlet har solgt over en million og er hyllet for sine lettleste, smarte og lærerike historier – alle bygget rundt et mysterium det er like gøy for voksne som barn å løse.

– Serien har hatt forbløffende bred appell. Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 leses av både gutter og jenter i et stort aldersspenn, og fungerer også som høytlesingsbøker, sier Horst.

– Mange av tilbakemeldingene jeg får fra lesere er at om ikke bøkene har lært dem å lese, så har de hjulpet dem til å knekke lesekoden og finne leselysten, fortsetter forfatteren. 

Detektivbyrå nr. 2, Operasjon radius

Han har en teori om hvorfor:

– Krim fungerer fordi vi mennesker liker å løse mysterier, å finne svar. I disse bøkene blir du presentert for en gåte nærmest på første side. Siden svaret på gåten kan ligge på neste side, er du nødt til å lese en side til. Men mysteriet bare vokser, så du må lese enda en side. Snart flyr kapitlene unna; lesehastigheten går opp, og med den øker lesegleden, sier han.

Les også: Krimbøker for barn – en inngang til bøkenes verden

Skrot-mysterium

I Pickatale ligger nå seks av Detektivbyrå nr. 2-bøkene, og flere er på vei. Før påske kom «Operasjon Skrotnisse» i appen. I denne klassikeren, rammes Oliver og Tirils idylliske hjemby av massive tyveri-raid, der alt som stjeles er verdiløst skrot. 

Blir du Pickatale-abonnent nå, kan du se fram til enda flere Detektivbyrå nr. 2-titler i appen i mai. 

Les også: Jørn Lier Horst og Detektivbyrå nr. 2 til Pickatale

Detektivbyrå nr. 2, Operasjon skrotnisse - Bøkene som hjelper barna å finne lesegleden!

Det geniale med Pickatale er at bøkene kan lyttes til som lydbøker samtidig som barna følger tekst og illustrasjoner på skjermen. I kombinasjon med god litteratur hjelper det mange å knekke lesekoden Horst snakker om.

– Jeg tror at å motivere barna til å lese er noe av det viktigste vi som foreldre kan gjøre. Å lese godt er en grunnleggende egenskap – takler du det er det større sjanse for at du lykkes med andre ting i livet, sier han.

Fungerer for barn som sliter med lesing

– Dessverre er det mange som strever med lesinga, enten det skyldes dysleksi eller andre ting. I Detektivbyrå nr. 2-bøkene tyder tilbakemeldingene på at vi har fått til den rette oppbygginga og den rette tekstmengden i forhold til illustrasjonene som gjør at bøkene også fungerer for barn som i utgangspunktet synes lesing er vanskelig, sier Jørn Lier Horst.

Horst tar ikke lett på det å skrive bøker for barn

– Det ligger alltid i bakhodet hvilket ansvar en har som barnebokforfatter. For alt du vet, kan boka du skriver bli den første boka noen leser – det første møtet med litteratur. Som alle vet har førsteinntrykk stor betydning, sier han.

Om du ønsker å la barna få lese og lytte til Detektivbyrå nr. 2-bøkene i Pickatale, kan du registrere deg her, og laste ned appen i App Store eller Google Play.