Ekspertens tips for å gi barna et godt ordforråd

Er det utfordrende å motivere barna dine til å lese? Med lese- og lydbok-appen kan barna boltre seg med over 2000 bøker hvor som helst- og når som helst. Når lesing blir på barnas premisser, kommer gjerne lesegleden med på kjøpet. Barn lærer mange nye ord gjennom å lese bøker og bli lest for. Professor ved Institutt for spesialpedagogikk Monica Melby-Lervåg gir foreldre gode tips til hvordan de kan hjelpe barna med å utvikle et godt ordforråd.

Still spørsmål og lek med språket

Forskning viser at selve grunnlaget for leseferdigheter bygges tidlig hos barna, allerede i barnehagen. Professor ved Institutt for spesialpedagogikk Monica Melby-Lervåg mener det å være en god leser handler om mer enn å kunne bokstaver og å trekke disse sammen til ord. Det å kunne forstå innholdet blir ofte glemt i alt fokuset på bokstaver. Det hjelper lite å kunne bokstavene hvis man ikke har et godt nok ordforråd til å forstå innholdet i en tekst eller tale. Å utvikle et godt ordforråd tar tid, og denne viktige utviklingen starter allerede i tidlig barnealder. 

Bilde av gutt med øreklokker som hører på lydbok i Pickatale-appen.

– Vi vet at for barn som har utfordringer med språk, har det god effekt med godt språkarbeid. Det vil for eksempel si å bruke mulighetene i hverdagen til å snakke med barna om hva som skjer, stille spørsmål mens man leser en bok sammen, og leke med språket. Dette har effekt både på språkforståelsen til barna i barnehagen og leseforståelse senere, sier Melby-Lervåg. 

Melby-Lervåg har selv en blogg om tematikken. Hun forteller at det er viktig at foreldre gir barna tilgang på bøker og leser for dem frem til de etterhvert kan lese selv. 

– Språket som er i bøkene er rikere og har større variasjon enn det barna blir eksponert for i dagligtale og via TV og film. Lesing gjør at barna lærer seg flere ord, og kan bygge opp og forstå mer komplekse setninger. Dette vil hjelpe de både å forstå informasjon som gis muntlig og til å forstå og huske skriftlig informasjon fra lærebøker. 

Prøv Pickatale gratis i 14 dager – send SMS med kodeord PICKATALE til 2186

Test kunnskapene med quiz!

I en hektisk hverdag kan selv et kvarter være vanskelig å få til når man skal finne bok, sette seg ned og lese med barna. Det viktigste er å gjøre det hele til noe lystbetont for begge parter. 

Nettopp dette ønsker lese- og lydbokappen Pickatale å bistå med, slik at det blir enklere for både foreldre og barn å lese sammen og stille spørsmål rundt det man leser, med morsomt og variert innhold. 

– Foreldre har ikke ubegrenset med tid, og da er lydbok et svært godt alternativ. Det har og gir et rikere ordforråd enn film og TV, og lærer barna å forstå mer komplekse setninger og hvordan en historie bygges opp og for å øve er det lurt å snakke med barna og stille spørsmål rundt hva de nettopp har hørt og lest, mener Melby-Lervåg. 

Pickatale har utviklet egne quizer til bøkene, hvor barna får testet hvor mye de fikk med seg av det de nettopp leste og quizene er storfavoritter i appen. 

– Appen vår kan bidra til at man enklere når den anbefalte lesetiden. Etter at vi la til quiz som et morsomt supplement til bøkene man nettopp har lest, har lesetiden doblet seg, forteller Jørgen Røvig i Pickatale. 

Prøv Pickatale gratis i 14 dager – send SMS med kodeord PICKATALE til 2186

Steg 1 av 2

Norges ledende lese- og lydbok app kun for barn

· Eksklusivt innhold fra norske forfattere
· Detektivbyrå nr. 2, Pulverheksa, Star Wars, Marvel, Frost, Brillebjørn og mange andre favoritter
· Prøv gratis i 30 dager, deretter kun 89,- pr. måned, ingen bindingstid
· Inntil 4 profiler på samme abonnement
· Terningkast 5 i Dagbladets test av lydbøker (februar 2020)