Barnas påskekrim finner du på Pickatale!

Husker du påskeferien da du var liten? De lange skiturene, peiskosen, påskelammet, de fylte påskeeggene – og årets påskekrim? Ingenting var vel bedre enn å samle små og store rundt årets krim, lene seg tilbake og la seg rive med av de spennende historiene.

Har du lyst til å vekke den gode, gamle følelsen denne påsken? Prøv med en spennende lydbok fra lese- og lydbok-appen Pickatale – sammen med hele familien!

Nå er flere påskefortellinger å finne eksklusivt i Pickatale- appen. Vi får blant annet et gledelig gjensyn med en av karakterene fra Pulverheksa-universet – Spøk-Else og Påskeharen.

– Spøk-Else er en av de morsomste karakterene fra Pulverheksa-universet. Da bokserien kom ut for 20 år siden, skjønte jeg ikke hvorfor den fenget. Men så begynte jeg å lese bøkene for barna. Sjelden har jeg sett større begeistring, sier styrer og pedagog i Elverhøy studentbarnehage Lina Holt.

Interessante karakterer også for voksne

I over 20 år har Ingunn Aamodts bøker om Pulverheksa og hjelperne hennes tatt norske lesere med storm. Bøkene blir stadig valgt ut til lån på biblioteket av både ansatte og barn i Elverhøy studentbarnehage. Holt mener det gjentakende mønsteret gjør bokserien så populær.

Lina Holt – styrer og pedagog i Elverhøy studentbarnehage

– Bøkene om Pulverheksa er spennende nok til å begeistre lesere i alle aldre. Samtidig finner vi et veldig gjentakende mønster som barn elsker, akkurat som i eventyrene, sier Holt.

– Pulverheksa-bøkene roer barna ned i lesingen, fordi de er kjent med historien. Det skaper konsentrasjon og fokus, mener den erfarne pedagogen.

Pulverheksas påskekrim

I tillegg finner vi interessante karakterer i bøkene om Pulverheksa. Ulike gjester med mer eller mindre gode hensikter banker på døren. Vi blir kjent med Grønnskollingen, som er litt enkel, Krokodillen, som gråter litt mange krokodilletårer, Drømmeprinsen, med veldig stor selvtillit, og Tyven, som aldri klarer å oppføre seg ordentlig.

–Den snille, men litt naive pulverheksa er opptatt av å gjøre gode gjerninger, og hjelper alle som står overfor en utfordring. Karakterene er arketypiske, og vi kjenner oss igjen i mange av dem, noe som gjør det til en fryd å høre på for oss voksne, sier hun.

Årets påskefortelling er intet unntak. Vi møter Spøk-Else og Gulltrollet, som synes det er urettferdig at de ikke har fått påskeegg av påskeharen. De banker på hos påskeharen, og får påskeegg fylt med godteri – men spøkelser spiser ikke, og gulltrollet spiser bare gull. Hvordan skal dette gå?

Spøk-Else og Påskeharen av Ingunn Aamodt

Lyd skjerper spenningen

Pickatale-appen har bøker med bilder og tekst som man kan følge med på mens man lytter, eller man kan lese selv uten lyd. Appen kan også brukes til kun lytting. (Husk at tilgjengelig nettverk er nødvendig når boken skal lastes inn – deretter kan man være uten nett mens man lytter og leser).

Et godt tips er å starte lydboken allerede i bilturen på vei til hytta – eller hjemme i stua skjærtorsdag, med kakao og fyr på peisen? La alle få ta del i spenningen!

– Det er viktig at foreldrene lager rom for fortellerstunden. Skap spenning rundt historien, og forsøk å være stille og ikke snakk om andre ting underveis, råder Holt.

Det viktigste er å gjøre det hele til noe lystbetont for begge parter. I mange tilfeller kan det sette i gang en lek også: hvordan ser de forskjellige karakterene ut? Hvordan ser den sure Grønnskollingen ut når han mister Møllen sin? Spill ballen videre!

Lyd skjerper dessuten spenningen. Har du god lyd i bilen, fylles hele kjøretøyet opp av denne stemningen, så dere nesten kan kjenne en av skurkene puste dere i nakken. Eller kanskje den knirkende døren er rett ved øret ditt?

– Billedbøker og lydbøker bidrar til aktiv fantasi, både barn og voksne må bruke forestillingsevnen på en helt annen måte. Dette gjør at man er mer mentalt tilstede i situasjonen enn når en gjemmer seg vekk i skjermen, forteller Holt.

Nettopp dette ønsker lese- og lydbokappen Pickatale å bistå med, slik at det blir enklere for både foreldre og barn å lese sammen og stille spørsmål rundt det man leser, med morsomt og variert innhold. Lydbok og hørespill er for alle.

En ekstra bonus er at Pickatale har utviklet egne quizer til bøkene, hvor barna får testet hvor mye de fikk med seg av det de nettopp leste og quizene er storfavoritter i appen. Dette er et morsomt supplement som kan bidra til at lesetiden dobler seg.

Språkutvikling og kunnskap

Pickatale er en lese- og lydbok app som oppmuntrer til lek med ord og historier for bedre språkforståelse. Lesing gjør at barna lærer seg flere ord, og kan bygge opp og forstå mer komplekse setninger.

Ifølge ekspertene er kombinasjonen lek og språk uslåelig for språklæring fordi barna selv får ta initiativ til å lese/lytte og kan løse morsomme oppgaver som hører til.

Dere kan bla gjennom over 3000 titler, morsomme quizer og bildebøker for alle aldre. Kanskje er det tid for et gledelig gjensyn med Thomas-toget denne påsken, som gjerne vil kjøre først i påskeparaden, men som møter på en hindring?

Eller hva med en klassisk mesterdetektiv-historie ført i pennen av Inger og Klaus Hagerup? Det er påske, og Tim og Jenny, mor og far er på tur til den forfalne, men kjære hytta de kjøpte av Fattig-Lars. De er i ferd med å starte ferien, men plutselig kommer Lunde Per og sier at det brenner på hotellet.

Det er heller ikke påske uten quiz. Hva med å teste Junior Geni sitt eget spørrespill for hele familien? Her får familien servert hele 100 spørsmål om alt fra Harry Potter til Norges nasjonalsport.

Hos Pickatale finner du ikke en endeløs strøm av kommersielle tv-serier, bare god barnelitteratur som fenger både store og små.

Bli ikke overrasket om det til slutt er de voksne som trygler om å få høre på neste kapittel. Når familien omsider kommer frem til hytta etter en lang tur, kryper kanskje foreldrene opp i sengen, stjeler en ørepropp fra barna og lytter videre til de fantastiske lydbok-universene.

God påske – og god lytting! Hilsen oss i Pickatale